Mika Kojonkoski - Huippu-urheilun ja sponsoroinnin tulevaisuus
Moni suomalainen tunnistaa nimen Mika Kojonkoski. Valmentajalegenda on hyvä esimerkki suomalaisesta osaamisesta, jota meillä on täällä runsaasti. Kojonkoski toimi vuosina 2013–2018 Suomen olympiakomitean asettaman Huippu-urheiluyksikön johtajana. Hän on myös valmentanut Itävallan, Suomen ja Norjan mäkihyppymaajoukkueita ja lähti kehittämään vuodesta 2018 lähtien Kiinan naisten ja miesten mäkihyppymaajoukkueita.
Sponsoroinnin tärkeys huippu-urheilussa?
“Sponsoroinnilla on hyvin merkittävä rooli suomalaisessa huippu-urheilussa. Voi sanoa, että se on elintärkeää tulevaisuuden tekemisessä. Meidän ykköshuippumme pystyvät ammattimaisesti keskittymään huippu-urheiluun. On tärkeää muistaa, että taustalla on paljon nuoria tulevaisuuden tekijöitä, jotka elävät hyvin pienillä tuloilla ja varmasti pohtivat, onko urheilu vaihtoehto, johon he haluavat panostaa. Tässä kontekstissa sponsoroinnilla on erittäin tärkeä rooli tulevaisuuden tekijänä.”
Mitä tällä hetkellä tehdään Suomessa hyvin? Missä olisi petrattavaa?
“Suomessa tehdään monia asioita hyvin. Meillä on laaja ja hyvätasoinen seuratoiminta. Meillä on korkeatasoinen valmennus- ja tutkimustietämys. Meillä on kehittyvä akatemiajärjestelmä, jossa päästään ammattivalmennuksen piiriin. Samalla voidaan edistää kouluttautumista ja elämään valmistautumista muutenkin. Se on houkutteleva ympäristö urheilijoille, ja tästä voimme olla ylpeitä.
Parantamisen varaa on kuitenkin paljon. Taustalla olevilla urheilijoilla on jatkuva resurssipula, mikä estää pitkäaikaisen ja ammattimaisen pyrkimisen kohti huippusuoritusta. On myös tärkeää ymmärtää, että huippusuorituksen tavoittelu on laaja-alainen prosessi, joka ei ole pelkkää fysiologiaa. Siihen liittyy monia elämänalueita, joiden pitää olla kunnossa ja terveellä pohjalla. Taloudellinen huoli on vain yksi näistä.”
Suomen ja Norjan suurimmat erot urheilusponsoroinnin suhteen?
“Norjassa urheilusponsorointi on houkuttelevampaa. Tietysti yhteiskunnan resurssit ovat paremmat, mutta myös urheilujärjestelmä on osannut toimia niin, että se vetää puoleensa. Valtiovallan tuki on merkittävää ja suurempaa verrattuna Suomeen, mutta iso ero tulee juuri paikallisten yritysten tuessa nuorille urheilijoille. Paikallinen kauppias Norjassa etsii sponsoroinnin kohteita ja haluaa tukea urheilua. Tässä laajassa kentässä me olemme jäljessä.”
Mitä menestyneeltä urheilumaalta kuten Norja voidaan oppia?
“Norjalta voidaan tietenkin oppia paljon, sillä se on faktisesti huippu-urheilun kärkimaita. Pieni Norja pystyy laajalla rintamalla tuottamaan menestystä; kyse ei ole enää pelkästään maastohiihdosta tai mäkihypystä, vaan myös pallopeleistä, yleisurheilusta, golfista ja muista suurista globaaleista lajeista. Olen itse toiminut siellä yhdeksän vuotta ja nähnyt sekä hengittänyt norjalaista huippu-urheilu ympäristöä, jossa huippu-urheilulla on merkittävä asema yhteiskunnassa.
Mistä tämä johtuu? Onko kyse urheilujärjestelmän aikaansaannoksista vai siitä, että Norja on todellinen hyvinvointivaltio, jossa jokaisella ihmisellä on mahdollisuus jahdata unelmiaan, koska maalla on merkittävät öljyvarat ja taloudelliset resurssit? Tähän on mahdoton sanoa oikeaa vastausta, mutta lähtökohdat ova usein hyvät.
Norjalainen huippu-urheilujärjestelmä on hyvin selkeä. Sitä johdetaan Olympiatoppetin toimesta, ja keskinäistä kinastelua on vähän. Tämä on johtanut siihen, että osaaminen laajalla rintamalla vahvistuu, samoin kuin huippu-urheilun kulttuuri. Tämä vetää merkittävästi urheilijoita puoleensa ja luo yhteisöllisyyttä, ja kun olemassa ovat taloudelliset resurssit ja urheilun arvostus, se tuottaa pitkällä aikavälillä menestystä.”
Onko resurssien riittävyys yksi syy Norjan menestykseen kansainvälisellä tasolla?
“Resurssien riittävyys on varmasti yksi merkittävä tekijä huippu-urheilun menestykseen Norjassa. Kuitenkaan pelkillä resursseilla ei tuloksia tehdä. Lopulta ratkaisevat sisältö, henki, intohimo, halu ja osaaminen. Nämä resurssit on osattu koordinoida niin, että siellä on vahva yhteisöllisyys, vahva yhdessä tekemisen meininki ja vahva positiivinen ilmapiiri, jossa kaikilla toimijoilla, jotka huippu-urheilun kontekstissa toimivat, on hyvät mahdollisuudet toimia sekä kehittää itseään ja toisiaan.”
Mitkä olisivat seuraavat askeleet urheilusponsoroinnin kiinnostavuuden edistämiseksi?
“Oikein yksinkertaistettuna urheilusponsoroinnin seuraavat askeleet ovat varmasti vetovoimaisuuden lisääminen urheilussa. Tämä tarkoittaa positiivista julkisuutta, näkemyksellisyyttä, pitkäaikaista sitoutumista ja valoisaa otetta asioihin. Tärkeää on myös se, miten yritykset, urheilulajit ja urheilijat kohtaavat toisensa paremmin. Miten yhteispeli pystytään rakentamaan niin, että yritykset ja yhteisöt saavat urheilun kautta niitä asioita, joita he hakevat, ja päinvastoin.”
Ensiajatukset sbonssyn kaltaisesta alustasta, joka pyrkii tuomaan yritykset ja urheilijat lähemmäksi toisiaan?
“Uskon, että sbonssyn kaltainen alusta pystyy auttamaan yrityksiä ja urheilijoita löytämään toisensa paremmin, tutustua, tuntea ja oppia ymmärtämään toistensa tavoitteita paremmin, joka on tietenkin onnistuneen yhteistyön edellytys. Tämä on sponsoroinnin tulevaisuuden kannalta kriittistä, ei ole antajia ja ottajia, vaan molemminpuolinen etu.”